چگونگی تهیه خبر ورزشی
دپارتمان علمی آی تی فوتبال (مقالات آموزشی) :
به گزارش پایگاه علمی آی تی فوتبال، خبرنگارى که مسئولیت تنظیم خبرهاى ورزشى به او محول مىشود، هنگامى قادر خواهد بود بهنحو مطلوب از عهده آن برآید که تجربه تماشاى رقابتهاى ورزشى را داشته باشد و بهعنوان یک تماشاگر علاقهمند، هیجان دلچسب مسابقات را حس کرده باشد.
خبرهاى ورزشى باید القاءکننده قدرت، ورزیدگى و هیجان و زوایاى اینگونه اخبار مملو از حماسه قهرمانى و جوانمردى باشد.
این به آن معنى نیست که یک خبرنگار ورزشى خود قهرمان رشته خاص در ورزش باشد بلکه به این مفهوم است که با شناخت کامل از آنچه بهعنوان یک رویداد ورزشى نگارش و تنظیم مىکند، بتواند خوانندگان اخبار ورزشى را که از صحنه رویداد به دور بودهاند بهطور دقیق در جریان کم و کیف آن رویداد قرار دهد و علاوه بر دادن آگاهى از نتایج رقابتهاى ورزشی، آنان را در جریان حال و هواى وقوع رویداد نیز بگذارد.
براى تنظیم خبرهاى ورزشى که به آگاهى از نتایج رویداد و چگونگى وقوع و پاسخ به عناصر خبر محدود است، سبک هرم وارونه، مناسبترین روش تنظیم اینگونه خبرها است.
مثال ۱:
در جدال براى تصاحب دهمین جام ملتهاى آسیا در هیروشیما (ژاپن) از میان هشت تیم مدعى از شرق و غرب این قاره، تیم فوتبال ایران نخستین گام را محکم برداشت، یعنى دو گل و دو امتیاز در برابر کره شمالی.
ترکیب تیم ایران در برابر کره شمالى را بیشتر همان بازیکنانى تشکیل مىدادند که دو سال پیش در بازىهاى آسیائى پکن، تاج قهرمانى را بر سر گذاشتند: عابدزاده، زرینچه، محرمی، حسنزاده، نادر محمدخانی، فنونىزاده، قایقران، ابطحی، شاهمحمدی، کرمانى مقدم و پیوس.
ایران در هر نیمه یک گل به ثمر رساند. فرشاد پیوس در دقیقه ۳۰ و قایقران در دقیقه ۸۰.
اگرچه با این پیروى تیم ملى فوتبال ایران نیمى از راه رسیدن به مرحله نیمه نهائى را با موفقیت طى کرده است، اما حریفان اصلى این تیم در گروه ب ژاپن و امارات متحده عربی هستند. تیم امارات را یک مربى اوکراینى رهبرى مىکند.
با این وجود حریف اصلى ایران در این گروه ژاپن است که روز سهشنبه (۱۲ آبان) با این تیم روبهرو مىشود.
(کیهان ورزشى ۱۶ آبان ۷۱ – شماره ۱۹۶۴ – با تغییر و تخلیص)
مثال ۲:
با عبور ۲۹ توپ از خط دروازهها، هفته هفتم رقابتهاى فوتبال دسته اول باشگاههاى ایتالیا پست سر گذاشته شد.
فوتبال این هفته ‘کالچیو’ اصلاً تساوى نداشت و در ۹ دیدار انجام شده ۹ تیم سرافراز از زمین خارج شدند.
فقر گل تنها در شهر ‘تورین’ بیداد مىکرد که در این میدان تیم ‘تورینو’ تنها توانست با یک گل از ‘اودینس’ پذیرائى کند. این درحالى بود که دو تیم ‘جنووا’ و ‘پیسکارا’ ۷ بار دروازههاى یکدیگر را فرو ریختند. در این دیدار سهم جنوا میزبان مسابقه ۴ گل بود.
تیم ‘آ.ث.میلان’ صدرنشین کنونى این بازىها که به ‘پارما’ سفر کرده بود، با دو گل حریف را مغلوب ساخت. آ.ث.میلان با این پیروزى رکورد شکستناپذیرى خود را به ۴۱ بازى رساند.
این رکورد تازهاى در فوتبال ایتالیا بهشمار مىرود.
رکورد قبلى از آن ‘فیورنتینا’ بود که در فصلهاى ۵۴ تا ۵۶ در ۴۰ بازى بدون شکست، مانده بود.
ابتدا ‘سوسا’ اروگوئهاى گل زد. ‘ماتیوس سامر’ ، توپچى ملى پوش آلمان درست در واپسین ثانیه پایانى نیمه اول رقم گلهاى میزبان را به دو رساند. در نیمه دوم ‘ایگورشالیموف’ روسى گل زد. در فاصله دو دقیقه به پایان این مسابقه ‘اندى مولر’ آلمانى براى یوونتوس گل زد تا پاسخگوى یکى از ۳ گل حریف باشد.
هر ۳ گل انتر با دخالت و پاسهاى خوب ‘ساواتوره اسکیلاچی’ بهدست آمد. ‘سام پدوریا’ که به فیورنتینا سفر کرده بود با قبول شکست صفر بر چهار، هفته تلخى را پشت سر گذاشت.
‘بیانو’ و ‘باتیوستوتا’ ، دو توپچى آرژانتینى تبار هر کدام دو گل براى فورنتینا به ثمر رساندند. ‘ناپولی’ در زمین خود با گلهاى ‘فونسکا’ و ‘کارهکا’ برزیلى ۱-۲ از سد رم گذشت.
(کیهان ورزشى – ۹ آبان ۷۱ – شماره ۱۹۶۳ – با تغییر و تلخیص)
روش دیگر تنظیم رویدادهاى ورزشى سبک تاریخى همراه با لید است، هنگامى از این روش استفاده مىشود که لازم است سیر تاریخى رویداد به اطلاع خوانندگان برسد.
در این روش ابتدا مهمترین قسمت رویداد بهصورت لید نگارش مىشود و سپس به روش تاریخى متن خبر نوشته مىشود. از سبک تاریخى همراه با لید معمولاً براى گزارش رویدادها بهصورت لحظه به لحظه توأم با توصیف رویداد ورزشی، بهرهگیرى مىشود.
(منبع:perspolis.ipcce)